2021ean azukredun edarien BEZ-ak igoera izan du, %10 izatetik %21 izatera pasa zen urtarrilaren 1 ean. BEZ-aren igoeraren kausa jendeak gutziago kontsumitzea eta horrela dieta osasuntsuagoak eramate da. Igoera dela eta 300.000.000€ rekaudatzea espero dute erakundeek.
BEZ-aren igoera honek supermerkatu eta tabernei afektatu die, izan ere gutxiago saltzen dituzte, ondorioz sekzio hauek %10a ordaintzen jarraitzen dute, bestela ez luke rentabilitate handia izango sektore hauentzat.
IPC-arekin garbi ikusten da igoera, urtarrilean aurreko urteko urtarrilean baina ehuneko 10,2ko igoera egon zen.
Jendeak ideia desberdinak ditu gai honi buruz, batzuk diote ez duela ezertarako balio prezioa igotzea ez badute beste ezer egiten, jendeari ez zaiola inporta zentimo batzuk gehiago gastatzea. Beste batzuk diote eraginkorra izango dela BEZ-aren igoera baina oraindik ezin dela ongi ikusi eragina, izan ere hasiera batean ez zaigu inporta zentimo horiek gehiago ordaintzea, baina denbora pasatzean ohartuko garela diru asko dela ordaindu behar duguna eta ondorioz gutxiago erosiko ditugula.
Oraindik legea aldatu denetik ez da ezta urte erdia pasa eta igoeraren datuak ez dira guztiz zehatzak baina urte bukaerarako dagoen aurreikusten dute oso gutxi jeitxiko dela azukredun edarien kontsumoa.
Legea OMS (organización mundial de la salud) ek jarri zuen eta %20eko BEZ-a zen legeak eskatzen zuen gutxienekoa. Lege honek ez duenez asko aldatu azukredun edarien kontsumoa, oraingoz behintzat, beste zerbait pentsatzen hasi dira erakundeak.
iruzkinik ez:
Argitaratu iruzkina
Oharra: blogeko kideek soilik argitara ditzakete iruzkinak.